Located at the corner of School and Summer Street, this project has a direct route and relationship to Union Square to the immediate south in Somerville. Currently the site of a dilapidated gas station, the parcel presents an opportunity for the creation of environmentally responsible housing that also strengthens contextual congruence in the neighborhood. By allotting ample space on the site for landscaping, the site design supports local biodiversity, promotes sustainable strategies for rainwater infiltration, and provides a fix-it station for locals utilizing alternate modes of transportation. The building itself strategically pulls materials from adjacent buildings on to the site help frame the prominent and special fa├žade at the street corner.

  • CIVIL ENGINEER

    McKenzie Engineering Group

  • LANDSCAPE ARCHITECT

    Verdant Landscape Architecture

  • ARCHITECT & INTERIORS

    EMBARC

  • GEOTECHNICAL ENGINEER

    KMM Geotechnical Consultants

  • STRUCTURAL ENGINEER

    H+O Structural Engineering

  • MEP/FP ENGINEER

    Wozny Barbar & Associates

  • SUSTAINABILITY CONSULTANT

    Price Sustainability Associates

  • TRAFFIC ENGINEER

    Vanasse & Associates